Jednym z najzdrowszych sposobów obróbki cieplnej potraw jest pieczenie. Pozwala przykładowo na zachowanie wyższej zawartości białka w mięsie, sprawia, że jest ono kruche i soczyste. To dzięki niemu cieszyć możemy się wszelkimi wypiekami czy zdrowszymi wersjami, zazwyczaj smażonych w głębokim tłuszczu, fast foodów. Proces pieczenia roztacza apetyczne aromaty w naszych domach, w restauracjach, w miejscach żyjących jedzeniem – wydobywa z niego to, co najlepsze.
Za jakością upieczonych potraw kryje się również jakość używanych przez nas sprzętów i produktów. Firma Ulex, jako specjalista w branży dystrybucji produktów gastronomicznych od ponad 30 lat, oferuje najwyższej jakości asortyment. W ofercie firmy, budującej wsparcie dla branży gastronomicznej oraz świadomość ekologiczną i higieniczną, znajdują się 3 najbardziej pomocne przy pieczeniu potraw akcesoria.
W poniższym artykule dowiesz się więcej o produktach takich jak:
- Papier do pieczenia
- Folia aluminiowa
- Foremki z aluminium
Papier do pieczenia
To najszybszy i najbardziej oszczędny ze sposobów na upieczenie całej blachy ziemniaków czy batatów, jest niezbędny w trakcie pieczenia biszkoptu czy kruchego ciasta. Papier marki Paclan to najwyższa jakość idąca w parze z ekologią. Pozbawiony procesu wybielania, pochodzący z legalnych zasobów leśnych, o dużym formacie, papier ten spełnia wymogi najbardziej wymagających kucharzy i cukierników. Pokryty z dwóch stron specjalną silikonową powłoką sprawia, że potrawy nie przywierają do papieru podczas jego użytkowania i nie trzeba zastanawiać się, którą stroną należy ułożyć go na blasze. Oferowany przez nas papier do pieczenia został stworzony z myślą o wilgotnych ciastach i wypiekach, dzięki zwiększonej grubości nie przemaka i jest wytrzymały. To idealne rozwiązanie, które jest ekologiczne i zdrowe dzięki zrównoważonej produkcji, naturalności, biodegradacji papieru oraz wydajnej w użytkowaniu formie.
Folia aluminiowa
Jedno z najbardziej przydatnych w kuchni akcesoriów, służy nie tylko do samego gotowania, ale i do przechowywania jedzenia. Szereg zalet dotyczących użycia przy pieczeniu to szybsze przygotowanie posiłku, zachowanie większej ilości jego wartości odżywczych, użycie mniejszej ilości tłuszczu podczas przygotowania (co jest nie tylko zdrowsze, ale i oszczędniejsze), zapewnienie soczystości i aromatyczności potrawy. Lekkość oraz łatwe dopasowanie do kształtu sprawia, że chętnie używamy jej także do pakowania jedzenia na wynos, zarówno tego, którego ciepło chcemy utrzymać, jak i zwykłej kanapki. Jej kształt sami dopasowujemy do dowolnego naczynia, ma zdolność całkowitego odizolowania zapachu jedzenia i równoczesnego utrzymania jego świeżości, dlatego często pakujemy w nią wkładane do lodówki produkty. To również dobry wybór dla środowiska z powodu możliwości recyklingu po użyciu.
Folia aluminiowa dostępna w asortymencie Ulexu spełnia wszelkie stawiane jej wymagania – jest wydajna poprzez swój duży format, wytrzymalsza niż jej odpowiedniki dostępne w sklepach spożywczych dzięki swojej grubości i skierowaniu ku profesjonalnemu użytkowaniu.
Foremki do pieczenia
Zdecydowanie praktycznym i multi-funkcyjnym rozwiązaniem, zwłaszcza kiedy musimy przygotować więcej potraw z piekarnika są aluminiowe foremki. Można je wykorzystać do tart, keksów, zapiekanek, pieczywa, ciast, warstwowych dań, takich jak lasagne a także pieczonych warzyw i mięs. Tego typu produkt to idealne rozwiązanie na wyjazd, lub w przypadku restauracji i piekarni.
Mnogość rozmiarów i kształtów zdecydowanie ułatwia dobór odpowiedniej foremki. Dzięki tym odpornym i lekkim naczyniom przygotujesz zdrowy posiłek z użyciem piekarnika. Aluminium jest dobrym przewodnikiem ciepła, co oznacza, że foremki aluminiowe równomiernie rozprowadzają ciepło, a to z kolei pozwala na równomierne wypiekanie potraw.
Nasz asortyment zawiera wszystkie powyższe produkty, w różnych wielkościach i wariantach. Wybraliśmy je z myślą o Tobie, niezależnie od tego czy prowadzisz restaurację, czy potrzebujesz świetnej jakości produktów do użytku domowego. Pamiętaj że z Ulexem "zawsze Ci się upiecze" :)