Gdy wybieramy opakowania z papieru, które mają być przeznaczone do żywności, nie wystarczy jedynie skupić się na estetyce czy funkcjonalności. Dla świadomych konsumentów oraz firm dbających o ekologię kluczowe jest zrozumienie praktycznych kwestii związanych z opakowaniami. Oto kilka ważnych aspektów, które warto wziąć pod uwagę przed dokonaniem wyboru.
W tym artykule znajdziesz:
- Zrównoważone źródła surowców dla eko opakowań
- Trwałość i funkcjonalność opakowań jednorazowych
- Bezpieczeństwo i zgodność z normami w opakowaniach żywnościowych
Zrównoważone źródła surowców dla eko opakowań
Wybierając opakowania wykonane z celulozy, kluczowym aspektem jest upewnienie się, że surowce pochodzą ze zrównoważonych źródeł. Dążenie do minimalizowania negatywnego wpływu na środowisko zaczyna się od materiałów wykorzystywanych do produkcji opakowań.
Jednym z dowodów na ekologiczne pochodzenie surowców jest posiadanie certyfikatów, takich jak FSC - Forest Stewardship Council. FSC to międzynarodowa organizacja non-profit, która przyznaje certyfikaty przedsiębiorstwom, potwierdzając, że ich produkcja papieru spełnia ściśle określone kryteria zrównoważonego zarządzania lasami. Kolejnym istotnym certyfikatem jest PEFC - Programme for the Endorsement of Forest Certification, który potwierdza, że surowiec został wydobyty z poszanowaniem dla środowiska, społeczności lokalnych i gospodarki leśnej. Skrupulatnie wybieramy dostawców, którzy aktywnie angażują się w dbanie o środowisko.
Trwałość i funkcjonalność opakowań jednorazowych
Dla opakowań jednorazowych, które wykorzystywane są do wydawania potraw na wynos przez punkty gastronomiczne, ważne jest, aby były odporne na tłuszcz, aby skutecznie chroniły przewożoną żywność, zachowując jej świeżość. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, których skład oparty jest na papierze lub pulpie papierowej, a ich powierzchnia pokryta jest tworzywem sztucznym. Takie opakowania, są trwałe i wytrzymałe, jednak trzeba pamiętać, że od tego roku, część z nich podlega opłacie SUP i należy prowadzić ich ewidencję sprzedaży. Ciekawą alternatywą są pojemniki z celulozy, których powłoka, w konsekwencji obróbki cieplnej podczas produkcji, pokrywa się substancją zwaną glinką porcelanową inaczej nazywaną kaolinem. Taki produkt jest w 100% biodegradowalny i staje się oporny nawet na bardzo tłuste potrawy. W naszej ofercie znajdziesz szeroką gamę opakowań wykonanych z papieru, które są naturalne, trwałe, a dodatkowo wyglądają estetycznie.
Bezpieczeństwo i zgodność z normami w opakowaniach żywnościowych
Przy wyborze opakowań - nie tylko tych z celulozy, nie można zapominać o kwestiach związanych z bezpieczeństwem żywnościowym oraz zgodnością z obowiązującymi normami. Opakowania powinny spełniać odpowiednie standardy, aby zapewnić, że przechowywane w nich produkty spożywcze pozostaną bezpieczne dla zdrowia konsumentów.
Należy zwrócić uwagę na ewentualne atesty i certyfikaty, które potwierdzają zgodność opakowań z normami bezpieczeństwa żywnościowego. Przykłady to certyfikaty FDA (Food and Drug Administration) czy europejskie oznaczenie CE (Conformité Européenne). Dbałość o to, aby opakowania były produkowane zgodnie z aktualnymi przepisami i normami branżowymi, stanowi kluczowy element odpowiedzialnego podejścia do podjęcia wyboru.